Minden süteményt almacukorral készítek, mert az jó a vércukromnak. De ezzel óriási problémákat okozok magamnak. Ugyanis a normál cukor szilárd, az almacukor pedig folyékony. Úgyhogy minden receptet teljesen át kell írnom. Mert ha egy szilárd dolgot egy folyékonnyal helyettesítünk, akkor elrontjuk a sütemény állagát, és így túl folyós lesz. Ez különösen is probléma azoknál a tésztáknál, amiket gyúrni és nyújtani kell. Egy folyékony tésztát nem lehet kinyújtani.
Úgyhogy állandóan variálnom kell az alapanyagokkal. Pl. kevesebb vaj, kevesebb tojás, vagy több liszt. Sajnos nem létezik erre szabály, hogy hogyan kell kiszámolni az alapanyagokat. És aki már sütött sütit, az tudja, hogy egy tészta mennyire érzékeny arra, ha valamiből túl kevés, vagy túl sok van benne.
Szóval van néhány jól bevált tésztám, amit már kikísérleteztem, és többségében ezeket használom. Amikor nem, olyankor lutri, hogy milyen lesz az eredmény.
Nagyon a szeretjük a Sütimester című sorozatot (The Great British Bake Off). Ez egy brit műsor, ahol amatőr cukrászok versenyeznek, minden rész végén kiesik egy ember, és az évad végén van egy győztes. 9 évadot végignéztünk belőle. Innen ismerjük Mary Berry-t, a “sütés királynőjét” (ő az egyik zsűritag).
Karesztől megkaptam karácsonyra Mary Berry híres receptkönyvét. Most abból sütünk sütiket, természetesen almacukorra adaptálva.
A “
Mostanában főzök” sorozatomban majd jelentkezem képekkel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése