2024. október 18., péntek

Eredetvédett olasz finomságok

Néztünk egy sorozatot a TV2 Séf-en, amiben egy híres színész, Stanley Tucci bejárja Olaszországot, és finomságokat eszik. Néhányhoz nagyon megjött a kedvünk, úgyhogy mi is beszereztünk pár eredeti olasz finomságot.

Prosciutto di Parma DOP: pármai sonka.
Hurrá, nincs benne tartósítószer, és nem is füstölt! (Nincs benne nitrit.)
A DOP azt jelenti, hogy nem csak az eredeti recept szerint állítják elő, hanem a terméket teljes egészében az eredeti helyen állítják elő az ottani összetevőkből.
Isteni volt!


Pecorino Toscano DOP: oltalom alatt álló eredetmegjelölésű kemény juhsajt.
A műsorban szereplő néhány ételhez ki is próbáltuk. Elképesztően finom, de nagyon hamar elkezdett penészedni.



Margherita pizza.
Az eredeti recept szerint készült. A Trattoria Toscana nevű helyről rendelhető. Isteni finom!


Burrata: tejszínnel és sajtforgáccsal töltött mozzarella.
Erről korábban nem is hallottam, de borzasztóan ízlik!


Fonduta: olasz fondü.
Ez a fondünek az olasz változata. Én imádom a sajtot, de sose szerettem a fondüt, mert van benne egy zavaró íz. Az olasz fondutában viszont nincsen fehérbor, és így eltűnt a zavaró íz. Egyébként a fondutát hivatalosan kizárólag Fontina sajtból szabad készíteni. Két olyan helyet találtunk, ahol elvileg árulnak Fontinát, de sajnos egyik helyen sem volt. Fél éven át kérdezgettük mindkét helyet, mire végre a kedvünkért beszereztek Fontinát. :-) Úgyhogy csináltunk magunknak Fondutát eredeti olasz recept szerint, és imádtuk.



1 megjegyzés:

  1. Hűha! Örülhetsz, hogy ezt a sok finomságot megkóstolhattad. P. A.

    VálaszTörlés